In het onderwijs wordt je soms doodgegooid met zeer specifieke termen. Een van die termen betreft het leerlingvolgsysteem (vaak afgekort tot LVS). Het leerlingvolgsysteem is wel van cruciaal belang voor de ontwikkeling van een kind op de basisschool. Daarom leggen we je graag uit wat het leerlingvolgsysteem inhoudt en geven we je meer informatie over de vier bekendste leerlingvolgsystemen van dit moment: Leerling in Beeld, IEP, DIA en Boom.
Wat is en leerlingvolgsysteem?
Alle scholen in Nederland zijn het wettelijk verplicht: de ontwikkeling van een leerling inzichtelijk maken en volgen. Dat kan aan de hand van een leerlingvolgsysteem. Een leerlingvolgsysteem is niets meer dan een programmaatje waarin gegevens worden verzameld en geanalyseerd. Vaak rollen daar mooie grafieken uit die leerkrachten richting kunnen geven in het geven van hun lessen.
Scholen moeten een leerlingvolgsysteem hebben, maar zijn er wel vrij in een keuze te maken. De bekendste en meest gebruikte leerlingvolgsystemen zijn:
- Leerling in Beeld
- IEP (Inzicht Eigen Profiel)
- DIA
- Boom Test Onderwijs
We lichten hieronder toe wat deze leerlingvolgsystemen precies zijn en wat ze doen om de ontwikkeling van een kind inzichtelijk te maken.
Leerling in Beeld
De bekendste en meest gebruikte is Leerling in Beeld. Dit is het leerlingvolgsysteem van Cito, al sinds jaar en dag verbonden aan het onderwijs. Leerling in Beeld is een van de bekendste systemen en houdt de ontwikkeling van leerlingen bij middels toetsen. De Leerling in Beeld-toetsen worden twee keer per jaar afgenomen vanaf groep 3 en toetsen op het gebied van spelling (grammatica, interpunctie, werkwoorden en niet-werkwoorden), begrijpend lezen en woordenschat en rekenen (getalbegrip, meten, verbanden en verhoudingen).
De uitslagen worden verzameld in handige analyses voor leerkrachten, die op basis van die analyses aan de slag kunnen met kinderen die uitvallen naar boven of beneden.
IEP
IEP is een leerlingvolgsysteem van Bureau Ice en wint enorm veel terrein in het onderwijs. Het is populair, omdat het meer meet dan cognitieve toetsen. IEP richt zich op drie vlakken, namelijk hoofd (de cognitieve toetsen voor rekenen, begrijpend lezen en spelling), handen (talenten) en hart (sociaal-emotioneel). Dat maakt IEP het meest complete leerlingvolgsysteem in het onderwijs.
Bovendien vergelijkt IEP leerlingen niet met elkaar. Het stelt dat ieder kind zich op zijn eigen niveau ontwikkelt en niet vergeleken hoeft te worden met een ander.
Vooral het plaatje rondom sociaal-emotioneel (dat altijd moeilijk te meten is) maakt dat meer scholen gebruik gaan maken van IEP.
DIA
DIA is de toets van het leerlingvolgsysteem Diataal. In feite doet het precies hetzelfde als het leerlingvolgsysteem van Leerling in Beeld. Het brengt in kaart wat kinderen kunnen op een bepaald gebied, maar richt zich vooral op cognitieve vakken. Het gaat dan om rekenen, begrijpend lezen, spelling en grammatica. Diataal is een modern leerlingvolgsysteem dat overeenkomt met veel andere gegevens, zoals de toetsen uit lesmethodes.
Boom Test Onderwijs
De Boom Groep heeft een eigen leerlingvolgsysteem ontwikkeld. Het heet Boom Test Onderwijs en de Boom-toetsen worden afgenomen onder leerlingen van groep 3 tot en met groep 8. De toetsen van Boom richten zich op rekenen, begrijpend lezen en spelling. De toetsen corresponderen met veel andere lesmethodes en werpen een duidelijk licht op de situatie per leerling in per groep. Op die manier kan een leerkracht veel informatie uit analyses van Boom Test Onderwijs halen om een klas meer te bieden.
Doorstroomtoetsen
In groep 8 is de doorstroomtoets verplicht. Ieder van de leerlingvolgsystemen heeft een eigen doorstroomtoets, zoals de Leerling in Beeld doorstroomtoets, IEP doorstroomtoets en Dia doorstroomtoets. Boom heeft, vooralsnog, geen eigen doorstroomtoets. Wel is het systeem corresponderend met elke andere doorstroomtoets.
Buiten de doorstroomtoetsen van de leerlingvolgsystemen kun je als school ook kiezen voor de onafhankelijke Route 8 doorstroomtoets, AMN doorstroomtoets of de overheidsdoorstroomtoets DOE.
Feitelijk maakt het niet uit welke doorstroomtoets groep 8 leerlingen maken, want inhoudelijk zijn de toetsen nagenoeg hetzelfde.
Conclusie
In dit artikel heb je kennis gemaakt met de bekendste leerlingvolgsystemen van nu, namelijk Leerling in Beeld, IEP, Boom en DIA. Er is per leerlingvolgsysteem verteld wat het doet en kan. Ook heb je gelezen over de doorstroomtoetsen bij deze leerlingvolgsystemen.